3. Doz aşı yapılacak mı, ne zaman yapılacak?

Aşılama tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklamaya göre 30 yaş üstü vatandaşların da aşı randevuları açıldı.

Gevrek Haber
15:28 -
0 yorumun tümünü göster
3. Doz aşı yapılacak mı, ne zaman yapılacak?

Temmuz'un ikinci yarısında 18 yaş üstü herkesin aşıya ulaşacağı öngörülüyor. Peki, 3. doz aşı yapılacak mı? 3. doz aşı ne zaman yapılacak, gerekli mi?

Koronavürs ile mücadelede aşılama devam ediyor. Son günlerde hız verilen aşılamada 30 yaş üstü bireylerin aşılama için randevuları açıldı. Aşı  akışının böyle gitmesi halinde Temmuz ayının ikinci yarısında 18 yaş üstü herkes aşıya ulaşacak. Eylül ayında ise toplumun yüzde 70'ine iki doz aşı yapılacak. Peki, 3. doz aşı yapılacak mı?

3. DOZ AŞI YAPILACAK MI?

Hatırlatma dozlarıyla ilgili planlama sürüyor. İlk grup kişiler için 3. doz aşıların temmuz ayında gündeme gelmesi bekleniyor. İsteyenlere üçüncü doz aşıları seçme şansı verileceği ifade ediliyor.

PROF DR. MEHMET CEYHAN'DAN 3. DOZ AŞI AÇIKLAMASI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çoçul Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, 3'üncü doz koronavirüs aşısının gerekliliğine ilişkin yeterli veri olmadığını belirterek, "Bu maalesef henüz çok yeterli veri olmayan bir konu. Şu dönemde çok fazla bilgi kirliliği var. 3'üncü doz da bunlardan bir tanesi. Bir diğer konu da 1'inci dozun ne kadar koruyucu olduğu. Bu konuda genellikle açıklanan rakamlar beklentinin çok üstünde, 'Yüzde 90'lar' diye açıklandı. Aşı üreten firmalar, aşı üreten ülkelerin bilim adamlarından çok açıklamalar yapıyor. Bu dönemde bunları dikkate almamak lazım. Aşı üretimi için büyük yatırımlar gerekiyor sonra da kâr ediyorsunuz. Buna parayı ödeyebilecek yüksek gelirli ülkelerde aşılama yüzde 63'lere kadar ulaştı fakat çok düşük gelirli gruba giren ülkelerde halen yüzde 1'in altında, onlara da satamıyorsunuz parası yok. Böyle bir durumda şirketler pazar aramak durumunda. 3'üncü doz gerekliliği bir şekilde aşıya pazar arama girişimlerinden bir tanesi veya 'Her yıl tekrarlanacak' denmesi. Genel anlamda 3'üncü doz gerekliliği ile ilgili bir veri yok elimizde" dedi.

 

 

Son Güncelleme: 2021-06-21 15:36:58

Yeni veri eklenmemiş.

Son Yazılar