Çorlu tren katliamında karar duruşması bugün

2018'de 7'si çocuk 25 kişinin can verdiği Çorlu'daki tren kazasına ilişkin davada karar duruşması bugün gerçekleşti. Dava sonucu Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, Nihat Aslan 15 yıl, Levent Muammer Meriç 9 yıl 2 ay ceza aldı.

Selenay Korkmaz
11:11 -
Çorlu tren katliamında karar duruşması bugün

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde gerçekleşen katliam gibi tren kazasında karar günü geldi. Kazaya ilişkin davanın şubat ayında görülen duruşmasında karar çıkması beklenirken, sanıkların son savunmasının alınmadığı gerekçesiyle duruşma 25 Nisan'a ertelenmişti. Bugün gerçekleşen duruşmada karar çıktı.  

CEZALAR AÇIKLANIYOR

Dava sonucu dönemin TCDD Birinci Bölge Müdürü Nihat Aslan hakkında 15 yıl, TCDD birinci bölge bakım müdürü Mümin Karasu 17 yıl 6 ay,TCDD birinci bölge bakım müdür yardımcısı Nizamettin Aras'a 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

7'Sİ ÇOCUK 25 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmişti.

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz'ün adalet mücadelesi gündem olmuştu. Babasıyla dedesini ziyarete giden Oğuz Arda Sel, ziyaret dönüşünde kazada can vermişti. 

ÖZGÜR ÖZEL DE PROTESTOYA KATILDI

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili 13 sanıklı davanın bugünkü karar duruşmasına katılacak.

Duruşma öncesinde açıklamalarda bulunanan Özel, "Biz o duruşmayı ertelediklerinde 'Bizden bunu kaçıramazsınız. 31 Mart'tan sonra daha güçlü daha kalabalık geleceğiz' demiştik. Dün bir çağrıda bulunduk. Bugün burada sağ olsunlar çok önemli bir destek var ailelere. Biz sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bir olaya ilk gün üzülüp sonra unutmak bu ülkeye yeni acıların yaşatılmasına sebebiyet veriyor. böyle olaylarda ilk günden son güne aynı dirençte olmak lazım. Ailelerin, annelerin, kardeşlerin, çocukların direnci bütün mağdur ve mazlumlara örnek olsun Çorlu'daki direnç. Dikkatle takip ediyoruz. Biz burada geçen sefer söylemiştik. Çok daha kararlı, çok daha güçlü ve kalabalık geleceğiz diye. Bunu sağlayan halkın iradesi bir başkası değil. 31 Mart'ta her türlü adaletsizliğe dur dediler. Bundan sonra da burada olacağız. Geçen sefer kararı yerel seçimlerden sonraya bırakanlar bugün bir kere daha düşünsünler. 31 Mart'ta nasıl millet bu annelerin yanında durduysa bundan sonra da durmaya devam edecek. Ölenleri suçlu, suçluları masum gösteren bir karara kimse yeltenmesin. Bu iş burada bitmez. Bu tip kararları alanların, tren kazasında ölmüş 3 yaşında, 5 yaşındaki yavruların hakkına girenlerin peşini bırakmam namussuzluktur.' dedi.

 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Davanın iddianamesinde, "kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk'un "birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

9 Eylül'de de Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan bilirkişi raporları ve değerlendirme neticesinde soruşturmanın genişletilmesine karar verilmiş, bu kapsamda aynı suçtan Nihat Aslan, Levent Meriçli, Mümin Karasu, Levent Kaytan, Nizamettin Aras, Burhan Ortancıl, Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Dava kapsamında TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'nde Bakım Servis Müdürü olan Mümin Karasu 10 Ekim 2022'de tutuklanmış, tutukluluğuna yapılan itiraz üzerine Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesince 25 Kasım 2022'de hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.

Yeni veri eklenmemiş.

Son Yazılar