Türkiye'de herkes bu mesleği konuşuyor! Kazancı dudak uçuklatan sektör

Türkiye'de video oyun geliştiricileri, 2020 yılında en çok yatırım alan sektör oldu.

Gevrek Haber
15:16 -
0 yorumun tümünü göster
Türkiye'de herkes bu mesleği konuşuyor! Kazancı dudak uçuklatan sektör

 Toplamda 2 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşan ve büyüyen sektörde geçtiğimiz yıl Peak Games ve Rollic Games’in Amerikalı Zynga firması tarafından 1.8 milyar dolar ve 168 milyon dolar ile satın alınmasıyla birlikte ülkedeki oyun stüdyolarına yatırım hiç olmadığı kadar arttı. Sektörde maaşlar da oldukça yüksek... Oyun dünyasının önde gelen isimlerinden Kerem Emre Akarlar, "Bundan 5-10 sene öncesine baktığımızda sektör hacmi astronomik bir büyüme gerçekleştirdi" diyor. İşte oyun sektöründeki başarının perde arkası..

2020 yılında art arda yapılan satın almaların ve  korunavirüs salgınının ektisiyle yüzde 9.3 büyüyerek 159 milyar dolara ulaşan oyun pazarını, Türkiye 18'nci sırada tamamladı. Bugün ABD'deki top 10 listede

YÜKSEK KAZANÇLAR ELDE EDİLEBİLİYOR 

Oyun sektörünün gelirleri, Hollywood, Bollywood ve müzik sektörlerini bile geride bırakabilecek bir büyüklüğe ulaştı. Günümüz itibarıyla başarılı örneklerle sektörün önü açılmış oldu. Oyun tasarımcılığı, global bir sektör olması, uzaktan kolayca erişim yapılabilmesi ile yeni nesil için öne çıkan bir meslek olarak görülüyor. Sektörde maaşlar ise oldukça yüksek. Çok genç yaşta büyük kazanç sağlanabiliyor. Devlet tarafından da oyun sektörüne destek sağlanmaya başladı. 

159 MİLYAR DOLARLIK HACİM

2007 yılından itibaren 10 yılın e-ticaret yatırımlarıyla geçtiği ifade edildi. Son yıllara bakıldığında da birçok yatırım sermayesi fonunun daha önceden oyun sektöründe yer almamamın pişmanlığını yaşadığı görülüyor. Pazarın büyüklüğü 853 milyon dolardan 880 milyon dolara yükselmiş durumda. 400 milyon dolar mobilden geliyor. Dünyada da 159 milyar dolarlık bir hacim bulunuyor. Bunun 77 milyar doları ise mobilden geliyor. 

TÜRKİYE'DE OYUNCU SAYISI ARTIYOR

Önümüzdeki yıllarda ise Türkiye'den çok daha fazla şirketin dünyaya açılması bekleniyor. Türkiye'de geçen sene 32 milyon olan oyuncu sayısının 36 milyona ulaştığı belirtildi. Türkiye'de oyun sektörüne her yaştan büyük bir ilgi olduğu rakamlarla da ortaya çıkıyor.

'İLK TURCORN'

Geçtiğimiz yıl Zynga'nın Peak Games'i satın almasını değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İlk Türk unicorn yani 'Turcorn' hayırlı olsun." ifadelerini kullanmıştı

Hatırlanacağı üzere Peak Games, 1.8 milyar dolara ABD'li oyun şirketi Zynga'ya satılmıştı. Söz konusu satın alma ile mobil oyun sektörünün devlerinden olan Peak, Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına girmişti.

ÇOK DAHA YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞABİLİR'

Türkiye’de oyun dünyasının önde gelen isimlerinden Publishme Game Marketing Agency’de Managing Partner olan Kerem Emre Akarlar’a ,Trifles Games’ta Business Development Manager olarak görev yapan Büşra Pektaş’a ve Youtube’da 2.45 milyon takipçisi olan Gamer Barış Bra'ya  yaşanan bu büyük sıçramayı sorduk:

Türkiye'de video oyun geliştiricileri 2020 yılında en çok yatırım alan sektör olmayı başardı ve toplamda 2 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaştı. Türkiye'de oyun sektörünün bu kadar büyük bir gelişim göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘’Öncelikle sektörümüzün bu başarıyı elde etmesinde emeği geçen herkesi kutlayarak söze başlamak istiyorum. Bundan 5-10 sene öncesine baktığımızda sektör hacmi astronomik bir büyüme gerçekleştirdi. Oyun oynamayı ve üretmeyi seven bir toplum olmamız bu başarının arkasındaki önemli etmenlerin yalnızca ikisi. Oyun sektörü özellikle e-spor ve mobil dünyanın büyümesiyle çok büyük bir etkiye ulaştı. Yerli oyun geliştiricilerin Türkiye’den global listelere iyi oyunlar çıkarması yatırımları farklı ülkelerden Türkiye’ye getirdi. Peak Games’in Zynga’ya satılması ise sektörden haberdar olmayan yatırımcıların da ilgisi çekti. Bu adımların ve mevcut sektör hacminin yolun başındaki ilk adım olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek rakamlara ulaşabilecek bir güce sahibiz.

 

 

Yeni veri eklenmemiş.

Son Yazılar